top of page
2022 06 Poster A3 Meurop-DEF.jpg
T-unbYv8.jpeg

Foto's © Claude Pire / Jan Dewinter

MEUROP

UITVERKOCHT

In opdracht van GC 't Blikveld maakte Fien Leysen een eigentijdse theaterproductie, gebaseerd op verzamelde feiten en talrijke getuigenissen rond het meeslepende verhaal van de voormalige meubelfabriek Meurop in Rijmenam. Acteur Jaak Van Assche staat op de scène, vergezeld door muzikant Bert Dewinter.

Het resultaat wordt een lokaal verankerde en op maat geschreven locatietheatervoorstelling op de voormalige fabriekssite van Meurop.


Tot op vandaag zijn authentieke Meurop-meubelen uit de glorietijd van de Rijmenamse fabriek zeer gegeerd op de vintage markt. Meurop, geboren uit het in 1946 opgerichte Trefac, was tussen 1958 en 1980 in België en zelfs in Europa een topmerk en een trendsetter.

Voor veel inwoners van Bonheiden en Rijmenam is Meurop een onuitwisbaar stuk van hun leven geweest. Zij waren trots op ‘hun’ fabriek met Europese uitstraling, waar zij dicht bij huis hun brood konden verdienen. De site aan de Oude Keerbergsebaan was als een bijenkorf waar in de ‘golden sixties’ dagelijks wel 1000 werknemers in- en uitzwermden. Veel echtparen gingen er samen uit werken, jongeren vonden er dikwijls een partner, tussen het personeel heerste er een fijne geest van camaraderie en sportiviteit.

Meer dan 20 jaar drukte Meurop zijn stempel op het dorpsleven in Rijmenam. Helaas was de leiding van deze "Ikea avant-la-lettre" niet voorbereid op de crisis die zich midden jaren '70 aandiende. Een reeks ongelukkige productiebeslissingen, de eerste oliecrisis én tegenslag met een grote fabrieksbrand in 1979 leidden de dramatische ondergang in. Amper één jaar later in september 1980 viel het faillissementsdoek over deze iconische onderneming.

Het gemeentebestuur wenst deze industriële site om te vormen tot een bruisende omgeving voor wonen, lokale bedrijvigheid, recreatie en publieke open ruimte. De site die er jarenlang troosteloos bij lag, krijgt nu eindelijk weer uitzicht op een nieuwe toekomst.

Maar geen toekomst zonder verleden. We gaan de uitdaging aan om het unieke erfgoedverhaal van Meurop en de sociaal-culturele impact ervan op onze gemeente in klank, beeld en tekst te restaureren.

De samenwerking tussen theatermaakster Fien Leysen, acteur Jaak Van Assche, muzikant Bert Dewinter en producent Jan Dewinter (allen inwoners van Rijmenam) geeft deze voorstelling een extra lokale dimensie. Kortom, de perfecte opening van ons nieuwe cultuurseizoen.

(omschrijving van GC 't Blikveld)

CREDITS

Tekst, video, montage, regie: Fien Leysen
Spel: Jaak Van Assche

Live-muziek: Bert Dewinter

Productie: Jan Dewinter

Met steun van Gemeentebestuur Bonheiden. In opdracht van GC 't Blikveld.
Met dank aan: www.imaginair.be - www.dijledonk.be

Met: Maria Verschoren, Staf Van Roosendael, Walter Van Roosendael, José Op de Beeck, Anny Verleysen, Louisa Vanderveken, Alois Ventose, José Van der Wielen, Eric Leybaert, Raymond Wuyts, Luc Vangeel

Foto's/archiefbeelden: Geens-Dewinter, Pire-Vanderveken, Freddy Pire, Dirk Geens, Nicolas Anthoine, Arend Pelgrims, François Van der Goten, José Op de Beeck, Maria Verschoren, VRT

Techniek: Pieter-Jan Raffo, Michel Dufaux, Pieter-Jan Gevers, Ampli

Met dank aan: Arend Pelgrims, Imaginair, Dijledonk, Jan Van Daele, Leo Van Dessel, Herman Verstraeten, Ediée Van Hoof, Kenny Neave, Willem De Maeseneer, Robbe Noez, Annemie Leysen, Sam Hoeck, Adriaan Severins

Interview met Fien Leysen over de voorstelling

Tickets via GC 't Blikveld

9, 10, 11 september 2022

oude fabriekssite Meurop - Oude Keerbergsebaan 8, 2820 Rijmenam

bottom of page